هر شهروند حداکثر تا سقف 50 دلار کالا به شرط آنکه جنبه تجاری نداشته باشد بدون پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و بدون مطالبه کارت بازرگانی و مجوزهای مقدر می تواند در طول سال بعنوان هدیه و سوغات از خارج از کشور کالا دریافت و از گمرک ترخیص نماید.
ارسال کالا از طریق پست با حفظ جنبه غیرتجاری به استثنای کالاهاییکه شرعأ یا قانونأ ممنوع الصدور هستند بدون مطالبه کارت بازرگانی و مجوز صدور به هر میزان از لحاظ قیمت با رعایت مقررات مجاز است .
بلی تا سقف 80 دلار می توان کالای خارجی را از طریق پست به خارج ارسال نمود .
بلی ، براساس آخرین دستورالعمل گمرک ایران و در راستای رونق صنعت فرش دستبافت هر مسافر میتواند تا 20 مترمربع فرش دستبافت در هنگام خروج به همراه خود خارج نماید. (خروج فرش دستبافت به همراه مسافر به کشورهای زیارتی عراق، سوریه، عربستان کماکان ممنوع است).
ایرانیان مقیم خارج در صورتیکه برای اتومبیل خود کارنه دوپاساژ داشته باشند که برای ایران معتبر بوده و مهلت قانونی مندرج در آن منقضی نشده باشد و نیز شش ماه آخر اقامت آنان در خارج از کشور بطور متوالی باشد می توانند در هنگام ورود اتومبیل خود را به مدت سه ماه بصورت ورود موقت بهمراه خود وارد نمایند و در صورت ضرورت و نیاز به تمدید آن قبل از انقضای مهلت اولیه به مدت سه ماه دیگر نیزاز اتومبیل خود در ایران استفاده نمایند. بدیهی است در پایان مهلت مذکور خروج از کشور اتومبیل را بایستی به همراه خود از کشور خارج نمایند.
در صورتیکه مقصد دارای گمرک مجاز و مجهز برای انجام تشریفات گمرکی کالای تجاری باشد و حمل کننده یا صاحب کالا تقاضای صدور پروانه ترانزیت داخلی بنماید کالا با صدور پروانه به گمرک موردنظر متقاضی ترانزیت داخلی و حمل میگردد.
به استناد بند 4 ماده 29 قانون امور گمرکی تعویض و یا برداشتن از کالای ترانزیت قاچاق بوده و گمرک دراینگونه موارد جرائم متعلقه از متهم به قاچاق مطالبه می نماید در صورت استنکاف از پرداخت جریمه با تشکیل پرونده مراتب را از سوی مقامات قضایی محل پیگیری می نماید.
اگر ظرف از مظروف قابل تفکیک نباشد، ظرف و مظروف توأمأ مشمول پرداخت حقوق مأخذ بالاتر خواهد بود.
در صورتیکه صاحب مال ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ کتبی نظر گمرک اقدام به اعتراض نماید، رسیدگی به اعتراض هم در صلاحیت کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی است.
اگر صاحب کالایی پس از انقضای 30 روز از تاریخ اولیه اعتراض خود را تسلیم نماید، رسیدگی به موضوع و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی اختلافات گمرکی در صورتی امکانپذیر خواهد بود که صاحب کالا نسبت به تأدیه مبلغ مورد اختلاف تا حصول نتیجه اقدام نماید.
در صورتیکه صدور قطعی کالای اظهار شده به عنوان خروج موقت ممنوع یا مشروط باشد و در عدم برگشت کالا سوءنیت باشد ،مطابق بند 7 ماده 29 قانون امور گمرکی موضوع از مصادیق قاچاق می باشد.
صاحب کالا باید قبل از تنظیم اظهارنامه با تسلیم درخواست کتبی و ارائه اسناد مالکیت و الصاق نمونه کالا و مدارک مربوطه ضمن پرداخت هزینه های آزمایش و تعرفه بندی، از رئیس گمرک محل استعلام و پس از دریافت پاسخ کتبی و حصول اطمینان از تعرفه کالا نسبت به تنظیم اظهارنامه مبادرت نماید. (ماده 99 آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی)
در صورت کاهش، از بین رفتن ، آسیب دیدگی و هرگونه خسارتی به کالا در انبارهای اختصاصی، مسئولیتی متوجه گمرک نبوده و صاحب مال مکلف است در موارد مزبور کلیه حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مربوطه را به طور کامل بپردازد. ( ماده 48 ق.ا.گ)
در صورتیکه شهر مقصد دارای گمرک مجاز و مجهز برای انجام تشریفات گمرکی کالای تجاری باشد و حمل کننده یا صاحب کالا تقاضای صدور پروانه ترانزیت داخلی بنماید، گمرک اقدام به صدور پروانه ترانزیت داخلی خواهد کرد. (تبصره 1 ماده 18ق.ا.گ)
کسی که نسخه اصلی اسناد خرید یا حمل بنام او صادر و توسط بانک مهر شده و حواله ترخیص نیز به نام او باشد و یا آنکه اسناد مهر شده مزبور به نام وی ظهرنویسی و صحت امضای واگذارنده از طرف مقام صلاحیتدار گواهی شده باشد. (تبصره 1 ماده 14 ق.ا.گ)
ارزش کالای وارداتی عبارتست از بهای سیف به اضافه کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار یا واریز بروات و حق استفاده از امتیاز و نیز کلیه هزینه های دیگر که تا ورود کالا به اولین دفتر گمرکی به آن تعلق میگیرد .(ماده 10 ق.ا.گ)
مؤسسات حمل ونقل مکلفند هنگام ورود کالا یک نسخه رونوشت از بارنامه هر قلم کالای وارداتی را به ضمیمه مانیفست و اظهارنامه اجمالی به گمرک تسلیم کنند. (ماده 17 ق.ا.گ)
در موارد استثنایی که به تشخیص گمرک ایران عدم اقدام به تحویل گرفتن کالا از گمرک ظرف مدت چهارماه مذکور، معلول علل موجهی باشد ،گمرک می تواند مهلت مقرر را به تقاضای کتبی صاحب کالا حداکثر تا چهارماه دیگر به شرط پرداخت حق انبارداری تمدید کند. (تبصره 2 ماده 22 ق.ا.گ)
هزینه های گمرکی وجوهی است که میزان و شرایط آن با تصویب هیأت وزیران برای تخلیه و بارگیری ،انبارداری ،آزمایش و تعرفه بندی ،بدرقه کالا و خدمات فوق العاده تعیین و دریافت میشود.(ماده 2ق.ا.گ)
چنانچه برای مأمورین نیروی انتظامی طول مسیر عبور کالا، ظن قوی قاچاق نسبت به محموله عبوری وجود داشته باشد یا با فک پلمپ و هرگونه دخل و تصرف در کالای عبوری مواجه گردند، صرفأ با حضور نماینده گمرک فک پلمپ و بازرسی محموله امکانپذیر می باشد. (ماده 19 آیین نامه اجرایی قانون حمل ونقل و عبور کالاهای خارجی)